Monday, June 20, 2011

Appelsap en suikerhoeveelheid

Appelsap
Zoek het goedkoopste pak appelsap waarin geen kunstmatige conserveringsmiddelen in zitten.
Suiker
De hoeveelheid suiker in je appelsap zal je alcoholpercentage bepalen, Dit kan je meten d.m.v. een densiteitmeter of door simpel de hoeveelheid suiker op de verpakking af te lezen.

Bepalen van de densiteit
Giet ongeveer 100 ml fruitsap over in een, vooraf gespoelde, maatcilinder van
100 ml laat de densimeter voorzichtig in het fruitsap glijden en lees de densiteit af; de
densimeter heeft meestal een schaalverdeling van 1000 g/l tot 1200 g/l

Aan de hand van de afgelezen densiteit, kan in onderstaande tabel nagegaan worden, wat het ethanolgehalte van de wijn maximaal kan worden. Appelwijn heeft een alcoholgehalte van ongeveer 12,5 % en cider 5%

Vervolgens lees je in deze tabel af hoeveel suiker er in je batch moet zitten
De hoeveelheid suiker er al in het appelsap zit trek je af van de hoeveelheid die in je batch moet zitten

S.G.
Te verwachten    Alc. %
Bevat gram suiker per 10 L
S.G.
Te verwachten  Alc. %
Bevat gram    suiker
per 10  L
1010
0,9 %
125 gram
1070
9,2 %
1825 gram
1015
1,6
250
1075
9,9
1950
1020
2,3
440
1080
10,6
2080
1025
3,0
570
1085
11,3
2250
1030
3,7
760
1090
12,0
2400
1035
4,4
950
1095
12,7
2520
1040
5,1
1070
1100
13,4
2650
1045
5,8
1200
1105
14,1
2770
1050
6,5
1320
1110
14,9
2900
1055
7,2
1450
1115
15,6
3025
1060
7,8
1575
1120
16,3
3150
1065
8,6
1700
1125
17,0
3275

Voorbeeld:      appelsap 9.8g/100mL glucose en je wilt een alcoholpercentage van 5.1% verkrijgen voor een batch van 20L appelsap
Suiker in de batch :                9.8g/100mL = 98g/L
98g/L * 20L = 1960g/20L
Suiker nodig voor 5.1% :       1070g/10L * 2L = 2140g/20L
Suiker toevoegen aan batch: 2140g/20L – 1960g/20L = 180g voor 20L appelsap

2 comments: