Friday, June 17, 2011

Inleiding + gistkeuze

Appelsap omvormen tot cider is niet zo moeilijk als het lijkt.
Het belangrijkste is de ingrediënten keuze want de smaak en alcoholpercentage van je cider is afhankelijk van je soort gist, appelsap en suiker
Gistkeuze
Bij het gebruik van appelsap zullen we gist moeten toevoegen. Er zijn verschillende manieren om aan gist te geraken. Maar sommige gisten zijn beter dan anderen.
Cidergist is niet gemakkelijk te vinden, voor echte cidergist zal je naar een gespecialiseerde winkel moeten gaan. Maar men kan ook andere gisten gebruiken zoals wijngist of biergist.
Wijngist kan gekocht worden in gespecialiseerde winkels zoals brouwland, en biergist kan men halen uit een op fles gegist bier zoals Westmalle dubbel. (In de onderste troebele laag van het bier zit het meeste gist.)
Bakkersgist is ook een optie hoewel, dit zal voor een snelle gisting zorgen waardoor de kwaliteit van de cider lichtjes daalt.

Je kunt ook voor natuurlijke gist gaan maar deze gisten zijn zeer onvoorspelbaar waardoor dit niet aan te raden is. Natuurlijke gist zit op appelschillen en op rozijnen.
Conclusie: cidergist > wijngist > biergist > bakkersgist > rozijnen

2 comments:

  1. flink gisten dus hahah en lekker zat worden.
    ik zal je blog regelmatig bekijken joh hoop jij de mijne ook groetjes!

    ReplyDelete